luni, 7 decembrie 2015

România, campioană mondială la viteză ... LTE!

GSMA a publicat recent THE MOBILE ECONOMY EUROPE 2015

în care am avut plăcuta surpriză să descopăr România plasată în fruntea clasamentului, intrecând țările din UE și mai ales marile puteri din domeniul comunicațiilor electronice - Japonia, SUA și Coreea de Sud. Este vorba de viteza medie a accesului Internet mobil (descărcare) prin rețele LTE. Cu 30 Mb/s viteza medie in trimestrul III 2015, România intrecea Corea de Sud - 29 Mb/s, Danemarca - 25Mb/s, Ungaria - 24Mb/s, etc. Investițiile marilor noștri operatori de comunicații mobile dau roade!


Un alt grafic interesant al noului raport este cel al utilizării comunicațiilor mobile în lume. Europa, cu 78% utilizatori unici, este prima dintre regiuni urmată de America de Nord și CIS cu 70%. O penetrare mare denotă posibilitate mica de creștere pentru țările din Europa. Dacă însă luăm în considerare numărul total de conexiuni America stă cel ai bine cu 1,46 conexiuni/utilizator urmată de Europa cu 1,59 conexiuni/utilizator, față de media mondială de 1,92 conxiuni/utilizator. Valori mult mai mari decât 1 - o conexiune/utilizator - denotă deficiențe, poate chiar eșec al pieței, utilizatorii fiind constrânși a avea în buzunar două sau chiar trei telefoane mobile conectate în rețele mobile diferite pentru a evita marile taxe vamale instituite între rețele prin tarifele de terminare în rețelele mobile, iar Europa nu stă prea bine dacă o comparăm cu America de Nord, regiune ceva mai bine reglementată. Dispersia mare a acestor valori, de la 1,46 în America de Nord la 2,15 în America Latină, denotă o reglementare fragmentată, tarife foarte mari de terminare în rețelele mobile în unele regiuni, care se traduce prin costuri mai mari cu comunicațiile mobile pentru utilizatorul final și societate în acele regiuni ale lumii.

Raportul estimează pentru Europa anului 2020 scăderea la 1,24conexiuni/utilizator, cifră ce denotă o evoluție lentă a procesului de punere pe costuri a tarifelor de terminare în rețelele mobile, dar mai ales faptul că, în viziunea GSMA, tarifele de terminare nu par a dispărea în orizontul de timp analizat.  




Raportul conține proiecții pentru Europa până în anul 2020 privind evoluția acoperirii cu tehnologie 4G - 93%, a adoptării tehnologiei 4G în Europa - 57%, a telefoanelor mobile inteligente - 76%, a utilizării datelor mobile, a veniturilor - 0,9%, a cheltuielilor de capital, a EBITDA, a contribuție la PIB, …..


Dr. Nicolae Oacă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu