vineri, 5 februarie 2016


Jean-François Fallacher prelua Orange Romania în iunie 2011 din postura de lider de piață după numarul de clienți telefonie mobilă și venituri, iar la plecare, în 2016, lasă operatorul tot în postura de lider de piață dar mai distanțat de competitorii săi. Dacă la sosirea sa operatorul oferea pachetul cu două servicii (telefonie și Internet la punct mobil dar și fix/mobilitate și viteză limitată), acum la plecare operatorul oferă pachetul maxim cu 2x3 servici - telefonie, Internet și Tv la punct fix și mobil adăugând în oferta sa și Internetul prin rețeaua fixă RomTelekom, adică cu viteze de până la 1Gb/s.

SIMuri vândute

În perioada mandatului Fallacher Orange și-a păstrat aproape constantă baza de clienți, în ton cu piața. A fost perioda de recesiune de după 2009, o perioadă de punere pe costuri a tarifelor de terminare în rețele mobile.




Mai importante decât SIMurile, clienții sunt însă veniturile realizate de operator în mandatul Fallacher.

Venituri
În primul an de mandat, 2011, Orange înregistra venituri totale de €953 milioane, pentru ca în 2014 să raporteze venituri de €984 milioane în condițiile în care piața a scăzut începând cu anul 2009, anul declanșării crizei economice. Pentru 2015 este de așteptat o valoare mai mare, poate peste €1 miliard, dar și revenirea pe creștere a pieței. Veniturile sunt cele comunicate de Ministerul Finanțelor, adică după standardul contabil românesc.


Prestația operatorului Orange se vede mai bine analizând cotele de piață, care au crescut permanent de la 25,7% în 2011 la 28,1 în 2014, în ultimii ani mărindu-și avansul față de Vodafone și ceilalți operatori.   


Dacă însă considerăm foștii operatori RomTelekom și Cosmote un singur operator, Telekom, (încă nu au fuzionat) situația este diferită. Telekom era lider de piață în 2014, poziție pe care ar putea să o piardă în 2015.  


Jean-François Fallacher pleacă în momenetul în care Orange este aproape de a întrece grupul Telekom și a deveni lider de piață după venituri.

Parteneriate
Jean-François Fallacher este autorul unor parteneriate care vor favoriza operatorul Orange Romania pe termen mediu și lung. Un prim parteneriat este cel semnat cu Vodafone și anunțat pe 31 iulie 2013 pentru partajarea infrastructurii de retea vizând mai ales rețeaua 4G. În urma acestui acord Orange, dar și Vodafone vor avea unele cheltuieli de capital, dar și operaționale, reduse la jumătate, fapt ce-i avantajează față de ceilalți doi competitori - Telekom și RCS&RDS, putând deci practica tarife de retail mai mici sau obține profit mai mare. 
Un al doilea parteneriat, poate mai important și anunțat în decembrie 2015, este cel cu operatorul Telekom prin care aceștia îşi oferă acces la re­ţea­ua fixă, respectiv mobilă 4G - Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roaming naţional, iar Orange va putea oferi servicii fixe prin infrastructura Telekom.
Ce nu a reușit Jean-François Falacher? Să obțină acces la rețeaua RCS&RDS, deși a cerut acest lucru, împreună cu conducerea Vodafone, foarte insistent autorității naționale. Acordul cu Telekom este însă mai bun decât unul cu RCS&RDS, pentru că oferă ”marcaj om la om pe tot terenul” principalului competitor și îi va permite să se distanțeze de acesta în clasamentul pe venituri. Orange va avea acces la o rețea fixă cu acoperire națională în care fibra optică înlocuiește tot mai mult cablul simetric, obținând astfel un mare avantaj competițional și față de Vodafone. Din acest acord Orange ar putea avea mai mult de câștigat decât Telekom prin structura clienților, de exemplu. Cu o structură deosebită a clienților (pondere mare clienți cu abonament, sau companii) Orange va putea oferi pachetul maxim de servicii - ”double triple play” (telefonie, Internet și Tv la punct fix și mobil), având astfel ocazia de a oferi noi servicii vechilor clienți sau de a atrage noi clienți. Deja au apărut vești despre acest pachet, care pare a se lansa peste o săptămână sau două. În urma acestui acord dintre Orange și Telekom vom putea asista la detașarea operatorului Orange Romania în fruntea clasamentului după venituri.

Ce a mai reușit Jean-François Fallacher? Să împiedice sau să amâne mult timp pătrunderea operatorilor mobili virtuali pe piața noastră, România fiind, până la finele anului 2014, una dintre puținele țări, dacă nu singura, din Uniunea Europeană fără operatori de rețele mobile virtuale. Totuși, în 2015, un jucător international, LycaMobile, a spart blocada beneficiind de prevederile licitației de spectru din anul 2012 și de rețeaua Telekom Mobile.
 

A fost un mandat deosebit pentru operator, iar plecarea în Polonia, care este mai aproape de Franța decât România, este o promovare meritată pentru Jean-François Fallacher!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu