vineri, 26 februarie 2016

România, ultima din Uniunea Europeană
la folosirea tehnologiei digitale


Comisia Europeană a publicat în 25 februarie 2016
indexul DESI 2016 (Digital Economy and Society Index) 20160212-main-ranking.png în care România se găsește, ca și anul trecut, pe ultimul loc.
Dacă la conectivitate nu stăm foarte rău, probleme mari avem la folosirea rețelelor și a tehnologiei digitale - folosirea Internetului, servicii publice digitale și mai ales Integrarea tehnologiei digitale, care țin mai degrabă de voința și implicarea statului în modernizarea societății.
Pe primele locuri în clasamenul economiei și societății digitale se află Danemarca, Olanda și Suedia, raportul dintre prima clasata, Danemarca cu 0,68, și ultima clasată, România cu 0,35, fiind aproape 2.  




UE progresează încet
Cu un index mediu de 0,52 în 2016, țările UE realizează o ușoară creștere față de anul 2015 când indexul era 0,50, câștigurile notabile fiind la Integrarea tehnologiei digitale (0,035 creștere față de 0,023 cu un an înainte) și conectivitate.



Stadii diferite de evoluție
Austria, Germania, Estonia, Malta, Olanda și Portugalia sunt performerii creșterii in ultimul an la polul opus fiind Suedia, Danemarca cu creșteri mai mici
România se poate consola, totuși, la ideia că deși este ultima din UE are totuși un ritm de creștere mai mare decât Bulgaria. Cum ritmul de creștere al Bulgariei a fost mai mic decât al nostru ar exista speranța că am putea părăsi ultmul loc dacă se păstrează actualele ritmuri.




România în continuare pe utimul loc
Cu un punctaj global de 0,35 România se situează pe locul ultim dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Față de anul trecut, a crescut ponderea populației care folosește Internetul. Nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale.


Creșterea ar trebui să fie impulsionată de stat prin adoptarea tehnologiei digitale pentru  relaționarea facilă și prietenoasă a cetățeanului român cu autoritățile statului, pentru funcționarea mai eficientă a societății. Greu de crezut într-un an electoral și cu un guvern cu durată și inițiativă limitată. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu