joi, 26 mai 2016

Alba Iulia 2018 - oraș inteligent,
începutul unui proiect de țară ”România inteligentă”


în 18 mai 2016, în cadrul primei sesiuni a Zilei Comunicațiilor 2016, domnul ministru Marius Bostan anunța începerea preparativelor pentru primul proiect pilot de oraș inteligent în Alba Iulia, care urmează a fi lansat în septembrie 2016 și finalizat în anul 2018, când se vor aniversa 100 de ani de la mare unire.
A fost un anunț pe care îl așteptam de mai multă vreme și care, iată, a venit în cadrul celui mai vechi și cunoscut eveniment de telecomunicații din România - Ziua Comunicațiior.
Este un anunț care dă speranțe industriei - operatorilor de telecomunicații, furnizorilor de echipamente și aplicații, care deja au experimentat diferite soluții sau chiar mici proiecte pilot (Telekom) dar și societății, românilor speranța unei societăți mai bune, mai eficiente, mai ecologice.

Pentru demararea acestui proiect pilot domnul ministru a anunțat o perioadă de consultări cu industria cu scopul stabilirii unui ”plan de afaceri”, adică a unor reguli, proceduri, care să stea la baza acestui demers.
Una dintre probleme ar putea fi ce aplicații sau facilități să fie incluse în acest proiect, alegerea acestora depinzând de cazul particular al orașului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar și de costurile de implementare. Zonele de interes ar putea fi grupate în inovare digitală, asistență socială, mobilitate urbană, energie, educație, sustenabilitate.
În privința costurilor investiției și acoperirii acestora ar putea fi două variante. Prima în care statul asigură finanțarea proiectului din resurse proprii și fonduri europene și alta în care industria finanțează investiția (vendor financing), în care caz recuperarea costurilor s-ar putea face în timp în procesul de operare a rețelelor și aplicațiilor. 
O altă problemă este alegerea companiilor care să implementeze proiectul - operatori de telecomunicații, fabricanți de echipamente, producători de software, etc. O largă participare ar putea fi benefică pentru că ar permite testarea mai multor soluții, susținerea mai ușoară a costurilor experimentului.  

Un proiect pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” reușit ar putea fi începutul unui proiect de țară - ”România inteligentă”, prin care s-ar replica rețeta rezultată în urma experimentului Alba Iulia și care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viață în orașele și localitățile din România. Astfel, actuala echipă tehnocrată de conducere a ministerului telecomunicațiilor ar putea lua o opțiune serioasă pentru un nou mandat la conducerea ministerului și după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu