duminică, 21 august 2016

În atențial noului ministru al telecomunicațiilor!

Proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” ar trebui accelerat!

Luna august 2016 a adus un nou ministru al telecomunicațiilor, pare-se cu un mandat ceva mai scurt, dar foarte important pentru viitorul României, prin unele proiecte în derulare.
În 19 noiembrie 2015 publicam ”Comentarii la programul guvernului Ciolos pentru comunicații electronicepe blogul personal la
care propunea și câteva noi obiective noului ministru al telecomunicațiilor referitoare la administrarea activelor statului din telecomunicații, un proiect pilot ”smart city” și denominarea în lei a tarifelor serviciilor de comunicații electronice.
Una dintre aceste propuneri - lansarea unui proiect pilot ”smart city” - a fost agreată de domnul ministru Marius Bostan și concretizată în proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent”, care urma a fi lansat oficial în 20-21 septembrie 2016 la Alba Iulia  în cadrul  Conferinței de lansare oficială a proiectului și finalizat în anul 2018 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la marea Unire.
Între timp, ministrul care a lansat public ideia proiectului ”pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” nu mai este în funcție, iar din luna august 2016 avem un nou ministru al telecomunicațiilor și din iarnă un nou guvern, astfel că pot apărea întrebări, temeri referitoare la ritmul, modul în care va continua acest  proiect de importanță deosebită pentru România.
De ce este important proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent”?
În primul rând, proiectul pilot ”Alba Iulia 2018, oraș inteligent” dă speranțe industriei - operatorilor de telecomunicații, furnizorilor de echipamente și de aplicații, care deja au experimentat diferite soluții sau chiar mici proiecte pilot, dar, mai ales, dă românilor speranța unei societăți mai bune, mai eficiente, mai ecologice.
Rostul acestui proiect pilot este de a stabili ce aplicații sau facilități să fie folosite, alegerea depinzând de cazul particular al orașului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar și de costurile de implementare - partea tehnică. Proiectul pilot ar mai trebui să releve și un ”plan de afaceri”, adică reguli, proceduri, parteneriate, costuri, finanțare, care să stea la baza acestui demers - partea economică.
În al doilea rând proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent”, poate sta la baza unui proiect de țară - ”România inteligentă”. Un proiect pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” reușit poate fi începutul unui proiect de țară - ”România inteligentă”, prin care s-ar replica la nivel național rețeta rezultată în urma experimentului Alba Iulia și care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viață în orașele și localitățile din România.
În al trelea rând, potrivit România competitivă trebuie să fie, în primul rând, o Românie inteligentă” publicat pe blogul personal http://nicolaeoaca.blogspot.ro, proiectul de țară ”România inteligentă” ar trebui să stea la baza proiectului național ”România competitivă”, lansat recent. ”România inteligentă” este, în primul rând o Românie conectată, care permite pe lângă comunități mai eficiente, mai ecologice urmare a diverselor aplicații (trafic, iluminat, parcare, control aer, apă, etc.) și o relaționare mai facilă, mai prietenoasă a cetățenilor și afacerilor cu autoritățile, un mediu de afaceri mai atractiv, propice. O Românie conectată, o Românie digitală este o condiție de bază pentru o economie competitivă, pentru o Românie competitivă.

România viitorului nu poate fi ”competitivă” dacă nu este și ”inteligentă”, conectată adică, și pentru aceasta proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” trebuie continuat. Iar noul ministru ar trebui, pe lângă continuarea și chiar accelerarea proiectului pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” pentru a evita surprizele unui eventual guvern ”mai puțin tehnocrat” din iarnă, să convingă guvernul și echipa proiectului de țară ”România competitivă” că o Românie inteligentă stă la baza uneia competitive. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu