sâmbătă, 21 octombrie 2017




Un președinte pentru ANCOM - Alexandru Petrescu!

În 24 martie 2017, după anunțarea plecării domnului Cătalin Marinescu din funcția de președinte al autorității naționale de reglementare a telecomunicațiilor, ANCOM, am publicat un scurt articol despre șefia ANCOM
în care îl propuneam președinte pe domnul Alexandru Petrescu, fost director executiv Poșta Română.
În perioada care a urmat publicării articolului am mai avut mai multe intervenții publice pe tema ANCOM. La un moment dat, văzând că se intârzie nominalizarea președintelui ANCOM am intervenit public și am mai propus încă doi specialiști - Bogdan Iana și Eduard Lovin - pentru funcția de președinte ANCOM.
A urmat apoi nominalizarea întârziată a președintelui ANCOM și o perioadă tulbure pentru ANCOM care a consemnat și concedierea celor doi candidați propuși de mine.
Evoluțiile din ultima vreme, situația critică din ANCOM (neliniște în interior și pierderea credibilității pe piața noastră) au dus la numirea celor doi candidați propuși de mine în funcția de vicepreședinți ANCOM și la demisia din 20 octombrie 2017 a președintele ANCOM.
Astfel ANCOM se află într-o situație mult mai delicată decât cea din aprilie - mai 2017, când nu avea conducere. Nici acum ANCOM nu are președinte, dar în plus și mult mai grav, se află într/o situație deosebită - instabilitate și neliniște in interior declanșate de intervenții brutale în structura organzației, lipsă de credibilitate in exterior și prin măsuri părtinitoare luate în ultima vreme.     
ANCOM are nevoie din nou de președinte. De data asta de unul capabil să readucă cât mai rapid instituția la starea din 24 martie 2017 de autoritate autoritară.
Pentru această funcție presa a vehiculat deja un nume - domnul Sorin Grindeanu, fost ministru al telecomunicațiilor și fost prim ministru. Funcțiile deținute, dar și ambițiile politice mă fac să cred că domnul Grindeanu nu-și dorește funcția de președinte ANCOM cu mandat de 6 ani.
În aceste condiții revin și îl propun din nou pe domnul Alexandru Petrescu pentru funcția de președinte ANCOM.
Domnul Alexandru Petrescu a mai fost propus pentru functia de presedinte ANCOM, in 2016 parca, si la acea vreme m-am opus public (declaratie la Digi24) spunând ca domnul Marinescu, prin prestația deosebită, era indreptatit la înca un mandat.
Cum domnul Marinescu a plecat din ANCOM, iar institutia se afla intr/o situatie delicată și având din nou nevoie de un președinte, revin si îl propun pe domnul Alexandru Petrescu pentru functia de presedinte ANCOM pentru a restabili increderea in interior si autoritatea institutiei in exterior.
Domnul Petrescu o pregatire economica deosebită, care îî permite să înțeleagă bine afacerea telecomunicații, o experiență managerială deosebită, experiență în industrie (pe partea de poșta însă). Este un bun diplomat si comunicator.
Cu aceste calități sunt cele mai mari șanse să se readucă relativ repede linștea in interiorul ANCOM si să restabilească autoritatea institutiei pe piata noastra de telecomunicații.
Ce-l așteaptă pe noul președinte ANCOM, Alexandru Petrescu? În primul rând aducerea organizației la starea dinainte de 24 martie 2017, printr-o structură organzatorică bazată pe competențe, prin restabilirea liniștii și încrederii în interiorul instituției, prin reconsiderarea valorii. Apoi refacerea rapidă a credibilității printre operatorii noștri pierdută și prin unele măsuri părtinitoare - păstrarea unui tarif URIAȘ de terminare în rețelele mobile, amânarea verificării acoperirii rețelelor de comunicații mobile, etc. Alte obiective – licitația pentru spectru 5G din 2018, păstrarea competitivității industriei în condițiile unei tendințe tot mai puternice de concentrare pe plan mondial, eliminarea pe termen mediu a tarifelor de terminare în rețelele de telefonie mobilă, deschiderea rețelelor de comunicații mobile, protejarea românului consumator al serviciilor de comunicații electronice, introducerea accesului Internet de mare viteză în sfera serviciului universal, etc.
Numirea domnului Alexandru Petrescu la conducerea ANCOM ar fi benefică atât pentru industrie, pentru autoritate cât și pentru actuala guvernare.
Piața românească de comunicații electronice este una matură cu o competiție puternică, tarife și venituri mici, în concordanță cu nivelul de trai și are nevoie de un profesionist la conducerea autorității de reglementare, care să mențină interesul investițiilor în această piață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu